Pomarańczowe zawijańce z cynamonem
Pomarańczowe zawijańce z cynamonem.
Składniki na ciasto:
Przygotowanie.
Składniki na ciasto:
- 7g suszonych drożdży
- 400g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko
- 50g cukru
- 270ml letniego mleka
- 50g zimnego masła
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki cukru
- białko z 1 jajka
Przygotowanie.
- Przesiać mąkę, dodać drożdże do mąki, jajko, skórkę z pomarańczy i cukier. Powoli dodawaj mleko cały czas wyrabiając. Po dodaniu całego mleka, wyrabiaj około 5 minut.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Przygotować nadzienie. Masło zmiksować z cukrem, cynamonem, sokiem z pomarańczy i skórką.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 na części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości 20-25cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon (wałek) jak na roladę. Zostawić brzegi nieposmarowane. Każdy rulon przeciąć wzdłuż zostawiając koniec około 2cm nieprzecięty. Przecięte końce zwinąć w warkocz, oba końce łączymy tworząc wianuszek.
- Tak uformowane wianuszki zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte wianuszki posmarować białkiem i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz