Pomarańczowe zawijańce z cynamonem

Pomarańczowe zawijańce z cynamonem.

Składniki na ciasto:
  • 7g suszonych drożdży
  • 400g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 270ml letniego mleka
  • 50g zimnego masła
  • skórka z 1 pomarańczy
 Składniki na nadzienie:
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru
  • białko z 1 jajka

Przygotowanie.
  1. Przesiać mąkę, dodać drożdże do mąki, jajko, skórkę z pomarańczy i cukier. Powoli dodawaj mleko cały czas wyrabiając. Po dodaniu całego mleka, wyrabiaj około 5 minut.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Przygotować nadzienie. Masło zmiksować z cukrem, cynamonem, sokiem z pomarańczy i skórką.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 na części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości 20-25cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon (wałek) jak na roladę. Zostawić brzegi nieposmarowane. Każdy rulon przeciąć wzdłuż zostawiając koniec około 2cm nieprzecięty. Przecięte końce zwinąć w warkocz, oba końce łączymy tworząc wianuszek.
  5. Tak uformowane wianuszki zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte wianuszki posmarować białkiem i wstawić do piekarnika na 15 minut. 
Przepis pochodzi ze strony www.smakowitychleb.pl



Komentarze

Popularne posty